Search

luni, 29 august 2011

Diseminarea rezultatelor proiectului "Stone A.G.E. (Actions Guiding Ecology)

La sfârşitul lunii august şi pe parcursul întregii luni septembrie, membrii Asociaţiei de Turism şi Ecologie “Călţun” - Club UNESCO desfăşoară etapa de diseminare a rezultatelor proiectului “Stone A.G.E.” (Actions Guiding Ecology), desfăşurat în perioada 1-9 august la Curtea de Argeş. Activitatea va consta în prezentări despre acţiunile care au avut loc în cadrul schimbului de tineret. O activitate importantă derulată pe parcursul proiectului a fost dezbaterea pe tema voluntariatului în Europa. Cei 25 participanţi din Polonia, Turcia, Slovacia şi România au avut ocazia să-şi împărtăşească ideile în cazul unei discuţii organizate, de tipul “meselor rotunde”.

În prima parte a dezbaterii, tinerii au fost rugaţi să scrie pe câte un bileţel câteva cuvinte reprezentative pentru conceptul de voluntariat, exprimate în opinia fiecăruia; bileţelele au constituit apoi razele unui “soare”, care avea în centru cuvântul “Voluntariat”, iar liderul grupului polonez, care a condus întreaga activitate, a ales cele mai semnificative definiţii pentru acest concept. Pe baza educaţiei non-formale, tinerii au folosit o minge pentru a-şi împărtăşi experienţa ca voluntar; astfel, cel care primea mingea, vorbea despre activitatea sa ca voluntar, pasând-o apoi altui participant. O ultimă metodă în cadrul educaţiei non-formale a constat într-un joc în care fiecare participant avea un balon de care trebuia să lipească bileţele pe care erau scrise scurte definiţii ale voluntariatului; în urma unei poveşti, tinerii erau obligaţi să renunţe pe rând la bileţele, astfel încât la sfârşit să rămână cu unul singur care conţinea cea mai corectă şi completă definiţie în opinia fiecăruia, pe care o citeau în faţa tuturor.

La finalul activităţii, participanţii au putut trage câteva concluzii despre voluntariat: este o modalitate bună de a-ţi face noi prieteni şi de a-ţi îmbunătăţi abilităţile sau de a dobândi altele noi prin responsabilitate, toleranţă, comunicare, culminând cu satisfacţia de a-i ajuta pe ceilalţi, dar şi pe tine. Liderul a dezvăluit în urma experienţei că tinerii erau în temă în ceea ce priveşte conceptul de voluntariat şi că dezbaterea i-a ajutat să-şi consolideze cunoştinţele şi să afle despre experienţele celorlalţi, pe care poate le vor urma. În urma acţiunii de diseminare, tinerii argeşeni vor avea ocazia să afle mai multe despre voluntariat ca şi instrument de dezvoltare personală şi de îmbunăţire a competenţelor profesionale şi sociale, membrii Asociaţiei “Călţun” sperând astfel să le trezească interesul pentru a deveni adevăraţi voluntari europeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu